Cranio Sacraal Therapie

In 2018 ben ik gestart met de opleiding Cranio Sacraal Therapie.

Wat is CST?

Bij CST gaan we er vanuit dat dat het paard een totaliteit is met diverse fysieke, emotionele en mentale lagen. Doormiddel van kleine technieken bevrijden we het paardenlichaam van blokkades waardoor het lichaam weer in balans komt. Als CSTherapeut werk ik voornamelijk aan het hoofd, de wervelkolom en het bekken van het paard. Het zelfherstellende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, bewegelijkheid van het weefsel verbeterd waardoor de werking van het hormoonstelsel, immuunsysteem en zenuwstelsel een boost krijgen.

pony Silke tijdens de opleiding.

De behandeling

Voor de behandeling beoordeel ik het paard op stand en in beweging. De behandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Tijdens de behandeling zal het paard vaak releases laten zien, vaak uit zich dit in kauwen, slikken of gapen.

Na de behandeling bespreken we hoeveel dagen het paard rustig aan moet doen en of en wanneer er een vervolg behandeling moet komen.

Wanneer behandelen?

Elk paard kan zich een keer stoten, uitglijden of zich door stress vastzetten. In de opfok periode lopen ze wel eens een klap op in een stoeipartij. Ideaal zou zijn om voor het zadelmak maken al een eerste behandeling te plannen zodat je kan starten met een blokkade vrij paard. Mijn eigen paarden krijgen jaarlijks een onderhoudsbeurt om problemen te voorkomen. Veel voorkomende problemen door blokkades zijn slecht aan galopperen, verkeerde galop of overkruist gaan. Omspringen. Bokken, verzet en spanning. Onrustig in de omgang, headshaken, aanleuning problemen. Problemen met zijgangen en lengtebuiging. Singeldwang.

Veel van deze problemen zijn grotendeels rijtechnisch op te lossen maar CST kan hierbij ondersteuning geven en het oplossen vergemakkelijken.

Geef een reactie